Selasa, April 28, 2009

jiwa penyayang

SETELAH 52 TAHUN NEGARA KITA MENCAPAI KEMERDEKAAN, BANYAK PERUBAHAN- PERUBAHAN YANG TELAH DILAKSANAKAN SAMADA KITA SEDAR ATAU TIDAK. YANG MANA YANG BEKERJA GOMEN SUDAH PUN PENCEN. MASYARAKAT PENCEN TELAH UJUD DALAM MASYARAKAT SEJAK LAMA LAGI.
MASYARAKAT PENCEN INI MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM SESUATU JKKK KERANA GOLONGAN INILAH YANG MENJADI AHLI JAWATANKUASA MASJID, JKKK, KOMUNITI BESTARI, KRT, RELA DAN LAIN -LAIN LAGI. TAHAP KOMITMEN TAK PAYAH DIRAGUI LAGI TETAPI MUNGKIN FAKTOR USIA YANG MEMBATASI PERGERAKAN MEREKA.
MASYARAKAT PENCEN INI TIDAK MUDAH MELATAH DENGAN SETIAP FENOMENA SEMASA YANG BERLAKU SEPERTI KENAIKAN HARGA BARANG, TAMBANG PENGANGKUTAN AWAM DAN SEBAGAINYA.
MASYARAKAT PENCEN INI AMAT BERPENGARUH DALAM KOMUNITI DAN SENTIASA MENJADI TEMPAT MERUJUK SESUATU MASALAH.
MASYARAKAT INI JUGA MENJADI SASARAN PIHAK -PIHAK TERTENTU DALAM MENYEBARKAN DAKYAH - DAKYAH POLITIK SEMPIT MEREKA.
MASYARAKAT PENCEN INI JUGA MEMPUNYAI ANAK - ANAK YANG TELAH BERJAYA DALAM BIDANG - BIDANG MASING-MASING. KEPULANGAN ANAK - ANAK SEMINGGU SEKALI TERUBAT JUGA RINDU DIHATI MEREKA. KECEMERLANGAN MASYAKAT PENCEN INI TERSERLAH BILAMANA ANAK-ANAK MEREKA BERJAYA DALAM KERJAYA DAN MENDAPAT PERHATIAN DALAM MASYARAKAT.

2 ulasan:

  1. jadi sangat wajarlah tuntutan cuepacs untuk kaji semula pencen mereka ini..
    masyarakat pencen ini tulangbelakng negara dan kerajaan.. jang lupa BN menang kerana saluran 1 masih setia pada BN, sapa saluran 1?? pikirlah sendiri..

    BalasPadam
  2. Gertak senget,
    dah nak masuk group pencen ke ?

    BalasPadam