Selasa, Julai 21, 2009

JIWA KARANGAN

ASKUM, RASA RINDU UTK BERTEMU SAING-SAING SIBER. SUDAH LAMA TIDAK BERSUA MUKA.08 JUN 09,KAWE MENDAPAT CAHAYAMATA YG BARU , WAN NUR ALIF NAMANYA.JIWA DAN RAGA KAWE SUKA SEKALI.KAWE SUDAH ADA SEPASANG ANAK LELAKI N PEREMPUAN.

KARANGAN ADALAH SATUKAMPUNG DALAM DAERAH MENGUNDI MANJOR.( N41 MANIK URAI). TERDAPAT 363 ORANG KAMPUNG YANG MENETAP DISITU.PEKERJAAN UTAMA MENOREH GETAH DAN KERJA KAMPUNG.YANG ANEHNYA NAMA KAMPUNG IAITU KARANGAN. KARANGAN YANG KAWE TAHU ADALAH CERITA PENDEK,TETAPI DISINI KARANGAN ADALAH KAMPUNG. ORANG DISINI BAIK-BAIK BELAKA TETAPI KETURUNAN RAJA-RAJA DULU.KERANA NAMA ORANG DISINI BERMULA DGN CHIK,CIK,ENGKU,TENGKU,SHAIKH,SYED,WAN,NIK,TUAN,RAJA

SUNGAI MENJADI PENGANGKUTAN UTAMA KERANA TANAHKEBUN MEREKA BERADA DISEBERANG SANA.OLEH ITU ORANG KAMPUNG KARANGAN SENTIASA SABAN HARI BERTARUNG NYAWA UNTUK KETEMPAT KERJA KERANA TERPAKSA MENYEBERANG SUNGAI LEBIR.BUAH-BUAH KAMPUNG MENJADI TAHUN INI,MUNGKIN KERANA PILIHANRAYA KECIL N41 MANIK URAI ATAUPUN MEMANG ANUGERAH ALLAH (S.W.T) KEPADA PENDUDUK KAMPUNG KARANGAN.

SEBELAH KAMPUNG KARANGAN ADALAH KAMPUNG PEMBERIAN. SALAH SATU NAMA KAMPUNG YANG UNIK
PEMBERIAN.UNTUK KE KAMPUNG PEMBERIAN, KAWE TERPAKSA MELINTASI SUNGAI LEBIR DENGAN JAMBATAN TELANJANG YANG SATU-SATUNYA JALAN KE KAMPUNG PEMBERIAN.

KENANGAN SEMASA BEKERJA PILIHANRAYA KECIL BANYAK MENGAJAR ERTI KEHIDUPAN MASYARAKAT DALAM MENEMPUH MASA DEPAN YANG MENCABAR.BERKAMPUNG BERSAMA PENDUDUK JUGA MENDIDIK LAGUMANA MEREKA MENEMPUH HIDUP DENGAN KEPAYAHAN INFRASTRUKTUR YANG LAPUK.TAPI SEMANGAT BERMASYAKAT MASIH MENEBAL.

KAWE TINGGALKAN SERIBU KENANGAN PAHIT MANIS DI KAMPUNG KARANGAN
BERSAMA CINTA KEDUA YANG LUPUT DALAM KENANGAN
AGAR IANYA MENJADI LIPATAN SEJARAH DALAM INGATAN
SEMOGA MENJADI PEDOMAN DAN PANDUAN

Tiada ulasan:

Catat Ulasan