Selasa, Oktober 13, 2009

JIWA SUA BETONG

SUDAH 2 HARI BERLALU SELEPAS PRK N 31 BAGAN PINANG, DIMANA BN MENANG.LENGUH BADAN DAN PENAT MASIH KAWE TERASA TETAPI PULANG DENGAN MEGAH KERANA MENANG. AURA KEMENANGAN INI JUGA MENINGKATKAN MORAL BN KEPADA RAKYAT.
LADANG SUA BETONG ADALAH DAERAH MENGUNDI YANG KAWE JAGA. MAJORITI KELING RAMAI 557 DAN CINA 207 SERTA MELAYU 71 KESELURUHAN 835 PENGUNDI.LADANG SUA BETONG TERDIRI DARI TAMAN SUA BETONG, TAMAN SG.UJONG,KG BARU SG. MENYALA DAN LADANG DUNDEE.RATA-RATA BEKRJA DI LADANG, PENOREH GETAH DAN BUAT KERJA KAMPUNG.KEHIDUPAN PEKERJA LADANG INI DIBAWAH PARAS KEMISKINAN IAITU GAJI RM 500 KEBAWAH.
PENGUNDI-PENGUNDI DISINI HANYA MEMERLUKAN BANTUAN MAKANAN DAN MENINGKATKAN TARAF HIDUP.MEREKA TIDAK MAHUKAN PEMBANGUNAN YANG MENCAKAR LANGIT.
BANYAK JANJI-JANJI MANIS YANG DITABUR SEMASA BERKEMPEN BAIK DARI PEMIMPIN PUSAT ATAUPUN DARIPADA CALON BN SENDIRI.HENDAKNYA SEMUA JANJI INI DIPENUHI DAN DILAKSANAKAN SUPAYA PENGUNDI-PENGUNDI MERASA BERBALOI DENGAN UNDIAN MEREKA KEPADA BN.
SEMASA DISINI KAWE DAPAT EMAK ANGKAT IAITU IBU TUNGGAL, JAHARAH BT YUSOP, NENEK AINON BT MAT RIPIN,CHE YAH BT BASIO.
SEMANGAT SATU MALAYSIA TELAH LAMA SUBUR DI LADANG SUA BETONG KERANA SEKOLAH TAMIL DAN CINA DILETAKKAN DALAM SATU KAWASAN SEKOLAH.MELAYU,CINA DAN INDIA BERCAMPUR GAUL DLAM SATU SEKOLAH, MEREKA BERKONGSI KANTIN , PADANG BOLA DAN DAPAT BERTUTUR BAHASA ASING DENGAN FASIH.
TIGA MINGGU KAWE BEKERJA DISINI RASANYA MACAM TAK NAK BALIK MUNGKIN KAWE TELAH SERASI DENGAN MASYARAKAT DISINI DAN DITAMBAH LAGI KULIT KAWE PUN SAMA DENGAN MEREKA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan