Ahad, Ogos 30, 2009

JIWA MERDEKA

TAHUN INI GENAP 52 TAHUN MALAYSIA MENCAPAI KEMERDEKAAN.USIA KEMERDEKAAN YANG DIKECAPI MASIH LAGI MUDA BERBANDING DENGAN LAMANYA NEGARA KITA DIJAJAH. NAMUN BEGITU MASIH ADA LAGI PEMIKIRAN YANG KOLOT DAN DITAKUT LAMA.
SEMANGAT KEMERDEKAAN DAN PENGIBARAN JALUR GEMILANG MASIH BELUM JITU DALAM SANUBARI SETIAP RAKYAT MALAYSIA.HENDAK BELI SEHELAI JALUR GEMILANG PUN SUSAH BAGAIMANA HENDAK MMEMPERTAHANKAN NEGARA. DEWASA INI, SEMANGAT UNTUK MENGIBARKKAN JALUR GEMILANG DI PEJABAT, RUMAH, PREMIS PERNIAGAAN SUDAH KIAN LUNTUR.
PENYERTAAN KAUM-KAUM LAIN DALAM AKTIVITI-AKTIVITI KEMERDEKAAN BAGAI MELEPASKAN BATUK DITANGGA.MEREKA TIDAK BERSUNGGUH-SUNGGUH DAN TIDAK MERASAI SEMANGAT KEMERDEKAAN.
JESTERU ITU MARILAH KITA MENGUBAH MINDA DAN MATLAMAT SUPAYA HARI KEMERDEKAAN YANG AKAN TIBA MENJADI PLATFOM BAGI SELURUH BANGSA MALAYSIA BERSATU PADU DAN SAMA-SAMA BEKERJA DAN HIDUP DALAM HARMONI.
HENDAKNYA KONSEP SATU MALAYSIA DAPAT DIFAHAMI DAN DIHAYATI DENGAN MENDALAM SERTA MENJADI HALATUJU DALAM SETIAP APA YANG DIRANCANGKAN.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan